woensdag 15 juli 2015

Visagielessen bij MUD | Mijn ervaring (part 1)

Zoals jullie misschien al weten volgde ik dit jaar de Level 1-opleiding Beauty Essentials bij MUD (Make-up Designory). Verscheidene mensen vroegen mij hoe ik de cursus heb ervaren. U vraagt, wij draaien!Alle praktische informatie over de opleidingen (kostprijs, lestijden...) kan je gewoon op de MUD-website vinden, dus dat ga ik hier niet herkauwen. Vandaag meer over hoe de cursus precies in zijn werk ging.Level 1 - Beauty Essentials


Beauty Essentials geldt als de basisopleiding. Hier leer je foundation matchen en aanbrengen, correcties uitvoeren, werken met highlight en shadow, het aanbrengen van lipstick, blush, mascara, eyeliner, valse wimpers... Deze basisvaardigheden behoor je onder de knie te hebben voor eventuele specialisatieopleidingen als bruidsmake-up, high fashion, airbrush, ...

Het doel van de opleiding is leren een mooie beauty make-up aan te brengen. Geen extreme toestanden maar eerder de looks die je terugvindt in parfum- of make-up advertenties in tijdschriften: mooi, flatterend en vrij draagbaar. Wat natuurlijk niet betekent dat er geen ruimte is voor creativiteit of kleur.

Een echte beauty make-up...
...versus meer high fashion looks.

De groepen


Een klas bestaat uit maximaal 14 personen. Je werkt per twee op elkaar, dus er zijn altijd zeven mensen aan het werk. Dat houdt het overzichtelijk voor de docent en maakt dat je veel feedback krijgt. Je hoeft dus zelf geen modellen te voorzien voor de lessen. Enkel voor het examen -waarover dadelijk meer- dien je een eigen model te voorzien.

Groepsfoto (photo by Samatha Hunt)

Onze groep was behoorlijk divers. Zowel qua leeftijd (prille en iets minder prille twintigers, een aantal dertigers), als qua vooropleiding (schoonheidsspecialiste, kapster, juriste, verpleegster, leerkracht in spe...). Opvallend was dat veel mensen al een andere visagiecursus hadden gevolgd (Schoonheidsschool, Encora,...). Sommigen vonden een eerdere cursus teleurstellend, anderen wilden gewoon blijven bijleren. Wat we overduidelijk allemaal gemeen hadden: een passie voor make-up!

Het materiaal


Voor elke MUD-opleiding dien je verplicht bepaalde producten aan te schaffen. De Level 1-kit is behoorlijk omvangrijk en best prijzig. De precieze inhoud kon je hier al uitgebreid ontdekken. Tijdens de lessen staan daarnaast ook de overige MUD-producten ter beschikking en mag je ook eigen make-up gebruiken van andere merken.

De complete level 1-kit.

Aanvankelijk vond ik het wat jammer om zoveel nieuwe producten te moeten aanschaffen, terwijl ik al groteske hoeveelheden make-up bezit. Achteraf gezien begrijp ik het hele verplichte-kit-gegeven wel.

MUD Foundation palettes 1 & 2

De twee MUD-foundation paletjes zijn bijvoorbeeld ingedeeld volgens een bepaalde systematiek op basis van ondertoon (olijf, oranjeroze...) en tint. Het is nu eenmaal makkelijker om een methode aan te leren als iedereen met dezelfde producten kan werken. Zo vermijd je dat de docente alle foundations van de leerlingen individueel moet gaan analyseren.
  
Wanneer je producten op jezelf gebruikt, hanteer je ook niet altijd de hoogste hygiënische maatstaven. Mijn eigen lipsticks breng ik vaak rechtstreeks uit de huls aan. Eigenlijk zijn ze dan gecontamineerd en is het niet zo hygiënisch ze op anderen te gebruiken. Mijn kit-lipsticks daarentegen zijn nog nooit rechtstreeks in contact gekomen met de lippen van wie dan ook. Ik schraap ze af met een paletmes en breng ze vervolgens aan met een penseeltje vanop mijn palet.
Voor poederproducten als oogschaduw of blush (die veel minder vatbaar zijn voor bacteriën) is het hele hygiëne-argument dan weer minder relevant.

De lessen


De lessen bouwen op naar een full face make-up. Waar je de eerste lessen voornamelijk in de weer bent met het matchen van foundation, zijn latere lessen geheel gewijd aan bijvoorbeeld oogschaduw of lippen. Pas in de laatste lesdagen ga je complete looks uitproberen. De filosofie is dus eerst intensief oefenen op afzonderlijke onderdelen, om pas daarna alles samen te brengen.

Full face make-up door Marlien. I like!

Elke les omvat een theoriegedeelte. In de les rond foundation bestudeer je zo onder meer het verschil tussen undertone en shade, de samenstelling van foundation en de verschillende soorten (liquid, cream, poeder...). Je beschikt daarnaast trouwens ook over een Engelstalig handboek. Na de theorie volgt meestal een uitgebreide demonstratie door de docente en vervolgens ga je zelf aan de slag.
Soms werden er foto's gemaakt door de docente die we dan klassikaal keurden op groot scherm. Confronterend want alle flaws worden meteen uitvergroot, maar wel interessant. Zo zie je ook meteen dat kleuren vaak minder opvallen op foto en je dus wat intenser kan werken voor fotoshoots.

Af en toe krijg je een soort taak mee naar huis, gaande van iets voorbereiden in het werkboek tot eyeliners uitproberen op een vriendin.

Het examen


De opleiding wordt afgesloten met een examen. Er is een korte schriftelijke proef over de theorie die in de lessen aan bod kwam. Uiteraard weegt het praktisch gedeelte van het examen zwaarder door.

Mijn moodboard

Er wordt verwacht dat je in een moodboard en een facechart een look voorbereid. Ik had bijvoorbeeld voor een Coachella-look gekozen. Denk: boho chic, sunkissed, natural lips en warme oogschaduw (paars- en kopertinten). Anderen gingen voor een fourties inspired look, een wet look,...

Mijn maatje Marlien legt de laatste hand
aan haar supergeslaagde examenlook.

Op de dag van het examen heb je vervolgens een uur om je model de door jou uitgewerkte look aan te meten. Nadien wordt je beoordeeld door de docente op alle onderdelen van je make-up afzonderlijk (foundation, blush, mascara, eyeliner, oogschaduw...). Daarna volgt een professionele fotoshoot, die meteen de eerste foto's voor je portfolio oplevert.

En jawel, ik kan alvast met trots meedelen dat ik geslaagd ben voor het examen. *yay*


WORDT VERVOLGD...

Stay tuned voor deel 2 waar de grote troeven en de minpunten van deze MUD-opleiding aan bod komen. Mochten jullie concrete vragen hebben, aarzel niet mij een mailtje te sturen of een reactie achter te laten.


5 opmerkingen:

 1. Ik ben heel benieuwd naar deel 2 :) De opleiding ziet er op zich goed uit! Ik heb die van mij in de schoonheidsschool gevolgd, maar daar had ik ook net wat meer van verwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk mooboard, benieuwd naar het resultaat er van!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw, leuke cursus zeg, heel uitgebreid wel zo op het eerste gezicht. Echt leuk dat je in Kortrijk les kan volgen, ik dacht dat je zo'n cursus enkel in Antwerpen of Brussel kon volgen :) Goed om te weten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeh, wat gaaf! Zoiets zou ik ook nog wel eens willen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil me graag inschrijven voor deze opleiding. Geef je nog wat feedback over de minpunten? Dan kan ik definitief beslissen.
  Heel erg bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het super om jullie reacties te lezen! Bedankt! x