donderdag 17 september 2015

Visagielessen bij MUD | Mijn ervaring (part 2)Jullie hebben er even op moeten wachten (welgemeende excuses daarvoor), maar hier is dan eindelijk het tweede deel van mijn artikel over de visagieopleiding die ik volgde bij MUD. Zoals beloofd belicht ik vandaag de grootste troeven en de minpunten van de opleiding. Al zal ik maar meteen bekennen dat het voor mij vooral een heel positieve ervaring was.
Focus op hygiëne


Wat mij meteen opviel was dat er bij MUD enorm veel aandacht wordt geschonken aan hygiëne. Logisch, want hygiëne is behoorlijk essentieel als make-up artist (MUA). Je gebruikt immers kwasten en producten op verschillende personen, die vanzelfsprekend niet zitten te wachten op allerhande infecties.De eerste lessen wordt dan ook veel aandacht besteed aan hoe je verschillende soorten producten (potlood, poeder, crèmes...) op zo hygiënisch mogelijke wijze gebruikt. Er wordt tijdens de hele opleiding trouwens sterk gehamerd op een aantal vuistregels, zoals:
 • Steeds een desinfecterende handgel gebruiken voor een make-up applicatie. Bij voorkeur in het zicht van je cliënt/model. Dat geeft meteen vertrouwen.
 • No double dipping bij crèmeproducten zoals bijvoorbeeld lipstick. Lippenstift rechtstreeks met de huls op de lippen aanbrengen is uiteraard helemaal uit den boze, maar ook vanuit de huls met een penseel werken is niet hygiënisch. Wij leerden met een paletmes een beetje product af te schrapen en vervolgens vanop een palet te werken. Zo komt de lippenstift zelf eigenlijk nooit in aanraking met een kwast die in contact kwam met de lippen en blijft je product bacterievrij.
 • Een potlood (voor ogen of lippen) wordt altijd gescherpt en met alcohol ontsmet alvorens het op iemand te gebruiken. Ook kwasten worden ontsmet per model.
 • Nooit op je kwasten blazen.
 • ...
Photo courtesy of Makeup Designory

Excuses ('het moest snel gaan') worden niet geduld. Waar het aanvankelijk allemaal misschien wat overdreven lijkt, ben ik heel blij dat ik bij MUD meteen goede gewoontes kreeg aangeleerd. Ik ben hygiëne echt gaan beschouwen als een teken van professionaliteit.

Onlangs ondervond ik zelf aan den lijve dat niet overal de hoogste hygiënische maatstaven worden gehanteerd. Ik was ronduit verbijsterd wat voor smerige kwasten er in een wellnessinstituut werden gebruikt om make-up aan te brengen: ongewassen borstels met aangekoekte restjes foundation erin... Ieuw! Het is dat ik niet van confrontaties houd, maar eigenlijk had ik er iets van willen zeggen...Stages


MUD werkt samen met verschillende mediapartners en biedt via het MUD Job Board allerhande stages aan aan de studenten. Practice makes perfect en via deze stages kan je alvast enige praktijkervaring op te doen. Zo verzorgden MUD-studenten al de make-up tijdens de opnames van K3 zoekt K3, de Buurtpolitie, vrijgezellenavonden, modeshows...

Marlien aan het werk op de modeshow van het KASK.

Zelf maakte ik deel uit van het MUD-team dat onder begeleiding van docente Tine de make-up deed voor de fashion show van de modeafdeling van het Gentse KASK. Razendsnel 120 modellen opmaken was een hele ervaring. Mannen, vrouwen, verschillende etniciteiten... een gedroomde oefening! Dankzij de voorafgaande oefensessie waar we kennismaakten met de look bedacht door MUA Inge Grognard, waren we gelukkig goed voorbereid. De look was vrij eenvoudig met uitgesproken spiky wenkbrauwen.De KASK look!


Gratis studentenworkshops

Het Gentse klaslokaal.

MUD organiseert ook geregeld workshops waar je als (ex-)student gratis aan kan deelnemen. Ik nam al deel aan een workshop met als thema The Bronzed & The Beautiful, waar alles draaide rond glowy bronzed skin. De JLo glow, quoi! Na een uitgebreide demo door een docente, ga je met je zelf aan de slag. Je voorziet zelf je materiaal en een model.

Eind september staat er nog een workshop geïnspireerd door de looks van New York Fashion Week op de planning. In november neem ik mijn mama mee voor een glamour look voor de rijpere huid. Alle geplande workshops vind je hier.


Ondersteuning na je opleiding

Zelf heb ik niet meteen plannen in die richting, maar MUD staat klaar om je te begeleiden wanneer je professioneel als MUA aan de slag wil. Studenten krijgen op aanvraag een startersgids toegestuurd met praktische informatie. Je kan steeds de directeur of de docenten per mail contacteren met vragen omtrent startcodes, de toepasselijke wetgeving, etc.


Op bepaalde dagen mag je als (ex)student ook gebruik maken van de MUD-infrastructuur (lokalen en fotostudio) en eventueel aan je eigen portfolio werken. De docenten geven ook tijdens de opleiding heel praktijkgerichte tips, onder meer omtrent tarieven die je als MUA kan hanteren.Levenslange MUD Alumni korting (-30%)Als make-up lover is de levenslange korting van 30% op MUD-producten natuurlijk mooi meegenomen. Het gamma is niet zo uitgebreid als dat van pakweg Mac, maar de producten zijn wel kwalitatief. 

De prijs

Het is natuurlijk een feit dat de MUD-opleidingen niet goedkoop zijn. Dat geldt overigens voor de meeste visagiecursussen. Bij De Schoonheidsschool betaal je voor de allround visagieopleiding 1140 (18 lessen van 4u), bij het Limburgse Blush Academy 949 voor 18 lessen... Daar komen telkens nog de materiaalkosten bij.


Bij MUD betaal je voor de level 1-opleiding (Beauty Essentials) 1249 voor 12 lessen van 7u (kit niet inbegrepen). De cursus is met 84 lesuren behoorlijk intensief, maar het is geen allround opleiding. Nadien kan je eventueel nog gespecialiseerde modules volgen (bruidsmake-up, fashion, airbrush, special effects...). Terwijl je in andere opleidingsinstituten één opleiding zal vinden waar alles in verwerkt zit, wordt bij MUD alles uit elkaar getrokken. Hun filosofie is dat je nu eenmaal niet in een paar dagen MUA wordt. Ze maken er een punt van om voldoende uren te kunnen besteden aan een specifiek vakgebied.

Voor sommigen zal dit een minpunt zijn, voor anderen een troef. Mijn advies is om je vooraf goed te informeren (bij docenten, ex-studenten...) en vooral voor jezelf na te gaan wat je met een opleiding wil bereiken. Zie je make-up eerder als een hobby of wil je er professioneel mee aan de slag? Zie je jezelf vooral bruidjes opmaken, dan heb je wellicht weinig aan een special effects opleiding.Meer weten?
Eerdere MUD-gerelateerde artikelen:

7 opmerkingen:

 1. Heel interessant om jouw bevindingen te lezen. Ik ben geïnteresseerd om deze opleiding te volgen en ben hiervoor samen met mijn moeder naar de opendeurdag geweest. Haar bevindingen zijn dat het nogal 'Amerikaans' is. Komt dit sterk tot zijn uiting tijdens de opleiding?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel een Amerikaans merk en school natuurlijk. Het handboek en werkboek is wel in het Engels, maar je krijgt sowieso toelichting in het Nederlands. Verder vind ik de opleiding niet echt 'Amerikaans'. Kim Kardashian-contouring enzo wordt echt afgeraden in Beauty Essentials (wegens totaal geen natuurlijk effect). De Special effects makeup lessen (die ik zelf niet heb gevolgd) zijn in de Belgische context wellicht minder bruikbaar (er zijn nu eenmaal weinig Belgische zombiefilms ;)), maar de andele opleidingsonderdelen zeker wel. Als jij (of de mama) nog vragen hebben, mag je alijd mailen! Grts, Sarah

   Verwijderen
 2. Heel interessant artikel! Wat mijn grootste zorg is (of eerder dat van de mama, die zal betalen) is prijs-kwaliteit.
  Ik kan wel zoeken naar goedkopere opleidingen, maar geven ze mij wel de juiste kwaliteit van opleiding? Wat is jou bevinding hierover?
  Is MUD zijn geld waard volgens jou of hoorde je dat andere (goedkopere opleidingen) ook goed of misschien wel beter zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is natuurlijk best duur, maar veel andere opleidingen (Schoonheidsschool bv) hebben vergelijkbare prijzen. Als je niet zeker bent dat makeup de richting is die je uitwilt, zou ik misschien overwegen om (eerst) een 'goedkopere' opleiding te volgend (Encora,...). Dan kan je al ervaren of je het echt leuk vind, maar voor mezelf vond ik het alvast zijn prijs waard. Van mijn groep denk ik niet dat ik van iemand gehoord heb dat ze spijt hadden dat ze er zoveel geld in hadden gestoken. Ik vind de verplicht aan te kopen MUD-makeup ook wel kwalitatief (zeker de oogschaduws, bronzer, blushes en kwasten) dus daar heb ik ook zeker geen spijt van. Als je nog iets wil weten, mag je me zeker mailen. Grts, Sarah

   Verwijderen
 3. Hoi Sarah,

  Interessant artikel en leuke blog! Ik heb bijna geen ervaring met make-up (buiten mezelf dan op te maken natuurlijk). Kan iemand met mijn niveau dan mee in deze opleiding denk je?

  Alvast bedankt,
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Eva! Ik had zelf ook nog niet echt andere mensen opgemaakt voor deze opleiding hoor. Dat is allemaal even wennen en ja er zullen zeker mede-studenten zijn met een pak meer ervaring, maar dat betekent niet dat je niet zou meekunnen. Ik denk dat je als je zelf echt geïnteresseerd bent in makeup zeker zal meekunnen. Alleen voor mensen die zich nooit opmaken en dat graag een beetje willen leren, lijkt de opleiding mij niet heel geschikt (te uitgebreid en te duur). In dat geval zou ik een workshop ofzo aanraden. Als je nog vragen hebt, mag je me altijd mailen! Groetjes, Sarah

   Verwijderen
 4. Leuk om jouw ervaringen te lezen, ik begin in oktober aan het totale pakket, dus I + II, heb er echt zin in! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het super om jullie reacties te lezen! Bedankt! x